Да не се лажеме HIGHLANDER не е обична прошетка во парк!

Температурите од 8°C до 25°C

За да можете да уживате во овој настан, препорачуваме кондициска подготовка неколку месеци пред неговиот почеток. (Наша препорака се 200 км вкупно планинарење во месеците пред почетокот на настанот.) Опремата што ќе ја носите на настанот претходно мора да биде проверена дали е во ред.

На Јабланица се чувствува влијанието на топлите и влажни воздушни маси од Јадранското Море, кои тука се судираат со континенталните струења од исток. Можеби затоа, колку и да е ведро небото во овој дел на Македонија, над највисокиот предел на Јабланица постојано се формираат облаци. Нè очекува различна клима, па бидете подготвени за сите годишни времиња.

Температурите од 8°C до 25°C

Добијте ја вашата листа за проверка на ранец овде

Список за проверка на ранец

РАНЕЦ

Најважната работа е секој учесник да се навикне да носи тежок ранец (почнете со тежина од 5 до 7 кг, па потоа постепено совладајте носење ранец со тежина од 15 до 17 кг)

HIGHLANDER backpack

РАНЕЦ

Најважната работа е секој учесник да се навикне да носи тежок ранец (почнете со тежина од 5 до 7 кг, па потоа постепено совладајте носење ранец со тежина од 15 до 17 кг)

Водете сметка вашите чевли да бидат добро разгазени пред почетокот на настанот.

Информирај се за ултралесно пакување на ранецот за планинарење, за начинот на пакување и пешачењето. Во ранецот треба да ти бидат спакувани само неопходните работи. Избери природни материјали колку што е возможно повеќе.

Комплетно спакуван ранец, без храна и вода, не би требало да тежи повеќе од 17 кг.

< 17 kg

Колку полесно, толку подобро!

ВАЖНИ РАБОТИ ШТО ТРЕБА ДА ГИ ЗНАЕШ ЗА НА ПЛАНИНА

Времето

Очекувајте променливо и променливо време.

Утринските температури на Јабланица во август се под 8º C, а во текот на денот може да достигнат и до 25º C. Потребно е да бидеш подготвен за сите временски услови: дожд, магла, јак ветер и сончево време.

Понесете облека за суво време и дожд, вклучително и капа или капа, ракавици, маица со долги ракави за ладно време (по можност волнени), планинарски панталони, како и панталони за дожд и јакна за дожд.

Храна

За да ја стоплиш храната ќе треба да носиш плинско решо или горилник.

Навигација

За да можеш да се најдеш на патеката ќе треба да знаеш да прочиташ мапа (обезбедува заатор) и да користиш компас.

Безбедност

Дополнителни можности од повреда, секој ученик треба да носи основен прибор за прва помош и да знае дека го користи.

Загадува

Знаеме дека сите наши учесници ја сакаат и ја ценат природата, дека ги сакаат сите нејзини убавини и дека никогаш не би ја загадувале, па затоа секој учесник треба да носи кеси за отпадоци.

Важно е да се забележи дека загадувањето на животната средина, оставањето отпадоци на планината, на патеките, на контролните точки и во плановите на домовите најстрого се забранува и се кажува со автоматско дисквалификување на ученикот.

Ако ученикот го прекрши ова правило, ќе биде автоматски дисквалификуван од HIGHLANDER и ќе му биде направено понатамошно пријавување.

Кучиња

Секој ученик има право со себе да го земе кучето. Во текот на денот на настанот кучето мора да биде на поводник.

ЛИСТА ЗА ПАКУВАЊЕ НА HIGHLANDER МАКЕДОНИЈА

Предметите означени со (MI) се ЗАДОЛЖИТЕЛНИ ПРЕДМЕТИ!

РАНЕЦ
 • ранец (45-50L)
 • постава/навлака за ранец
 • суви кеси (2-5L)
 • торби со патент
 • кеса за отпадоци (обезбедена од организаторот) (MI)
ХРАНА И ПИЈАЛАКИ
 • оброци за кампување поделени по денови (обезбедени од организаторот)
 • закуски
 • хидратантен мочен меур / шишиња со вода (волумен 4L) (MI)
 • електролитни таблети и енергетски гелови
ГОТВЕЊЕ
 • шпорет и канистер за ранци (MI)
 • прибор за готвење и прибор за јадење (MI)
 • кибритчиња или полесни
 • биоразградлив средство за дезинфекција на раце или сапун
СИСТЕМ ЗА СПИЕЊЕ
 • шатор (MI)
 • вреќа за спиење (MI)
 • перниче за спиење (MI)
 • перница (препорачано-Надувување или компактна)
АЛИШТА
 • слој за топла облека (MI)
 • бандана / капа
 • ракавици
 • Брзо сушење основен слој кошула
 • блуза со долги ракави
 • руно или скокач за студени ноќи
 • водоотпорна дождовна јакна или пончо
НАВИГАЦИЈА
 • инструкции за мапа и патеки (обезбедени од организаторот)
 • корица на карта (обезбедена од организаторот)
 • компас (MI) - (организаторот ќе обезбеди снимена дигитална патека/ГПС-датотека)
 • GPS уред или апликација за навигација
СВЕТЛИНА
 • факел за глава / фенерче (MI)
 • дополнителни батерии
 • шаторско светло
ХИГИЕНА И ЗАШТИТА
 • четка за заби и биоразградлива паста за заби
 • тоалетна хартија - биоразградлива
 • мал сапун - биоразградлив доколку е достапен
 • лесен пешкир
 • балсам за усни
 • инсекти отвратителен
 • крема за сончање
 • очила за сонце
 • комплет за прва помош (MI)
 • ќебе за преживување (MI)
ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ И ОПРЕМА
 • часовник (опционално)
 • трекинг бандери
 • пенкало и хартија
 • телефон/камера
 • национална лична карта од пасош
 • пари/пари за итни случаи
 • копија од маршрутата оставена кај семејството или пријателите

Добијте ја вашата листа за проверка на ранец овде

Список за проверка на ранец
Hikers exercising

BECOME A PART OF
THE HIGHLANDER COMMUNITY!

Get the latest info about events, discounts, and educational content.

Read about all things encompassed in the Adventure of a Lifetime!

HIGHLANDER ADVENTURE

245 Park Avenue, New York, NY

info@highlanderadventure.com

Terms of ServicePrivacy PolicyFAQContact

HIGHLANDER ADVENTURE

245 Park Avenue, New York

info@highlanderadventure.com