follow the rules

01

ЗАДОЛЖИТЕЛНА ОПРЕМА

Задолжителната опрема на учесникот може да се провери во почетната област пред почетокот на настанот.

Учесниците на кои им недостасува единица опрема што ја бараат организаторите за време на проверката на опремата и за време на настанот ќе бидат дисквалификувани. ПИН, лепенка и сертификат HIGHLANDER нема да се издаваат.

 • Шатор или бивак вреќа или импровизирана лежалка и водоотпорна церада
 • Вреќа за спиење (не е потребна ако носите вреќа за бивак)
 • Подлога за спиење (не е потребна ако носите вреќа со бивак со вградена подлога за спиење)
 • Факел за глава / фенерче
 • Садови за готвење и прибор за јадење
 • Пренослив шпорет (гас / бензин / алкохол)
 • Почетна вода 2-4L
 • Хидратационен мочен меур или шишиња со вода со минимален вкупен волумен од 4L
 • Топла облека и обувки погодни за терен и услови
 • Чизми или тркачи на патека (обувки)
 • Компас
 • Потрошен материјал за прва помош (завои, селотејп, лепливи завои, завои за растегнување, стерилна газа, антисептик, отвратителен, лекови против болки)
 • Ќебе за преживување
 • Торба за отпадоци (обезбедена од организаторот)

02

СПОДЕЛНА ОПРЕМА

Дел од опремата може да се споделува во група од максимум 4 луѓе.

Hо сите членови на групата мораат да ја поминат целта и контролните точки временски не повеќе од 30 минути разлика од првиот до последниот член.

Задолжителната опрема ќе се проверува на самиот старт, пред почетокот на настанот. Кај оние учесници кај кои ќе се забележи недостаток на дел од задолжителната опрема пред стартот и во текот на настанот, ќе бидат дисквалификувани и нема да добијат беџ и сертификат HIGHLANDER.

 • Шатор
 • Пренослив шпорет и канистер
 • Компас
 • КОМПЛЕТ за прва помош

03

ВЛЕЗОТ ВКЛУЧУВА

 • Дежурна служба за спасување;
 • 3  оброци на ден;
 • HIGHLANDER Охридско Езеро ID – Агенда и опис на контролните точки (со посебен дел за печати од контролните толки);
 • HIGHLANDER  Охридско Езеро мапа – детална мапа и водоотпорна торба за мапата;
 • Учеснички број, ознака за ранец;
 • HIGHLANDER  Охридско Езеро беџ;
 • HIGHLANDER Охридско Езеро амблем;
 • HIGHLANDER Охридско Езеро сертификат;
 • Организација на едукативни и забавни активности во текот на целото времетраење на настанот;
 • Поддршка на старт, цел, контролните точки и вдолж целата стаза;
 • Превоз од „Камп Скаут“ во Струга (збирно место) до селото Модрич (стартна точка), за учесниците на HIGHLANDER Херкулес Охридско Езеро

04

ПРЕКРШУВАЊЕ НА ПРАВИЛАТА

Учесниците нема да ги добијат иглата, лепенката или сертификатот HIGHLANDER во која било од наведените околности.

Учесникот ќе биде дисквалификуван доколку:

 • Постои разлика поголема од 30 минути доцнење на контролните точки или целта помеѓу учесниците кои споделуваат задолжителна опрема;
 • Учесникот не сака да ја покаже задолжителната опрема;
 • Учесникот ја нема со себе пропишаната опрема;
 • Учесникот остава отпадоци на планината;
 • Учесникот пали оган;
 • За спиење или готвење учесникот користи планинарски дом;
 • Има случај на позајмување опрема од друг учесник;

05

FOOХРАНАD

HIGHLANDER Охридското Езеро нуди план за вегетаријански оброци.

Веганските опции и опциите без глутен нема да бидат достапни. Има конкретно прашање во формуларот за регистрација.

Обезбедените оброци ќе се делат во мали пакувања погодни за носење во ранци. Секој учесник ќе добие три оброци дневно. Големините на оброците се соодветни за возрасни лица: зготвена храна, дехидрирана храна и готови оброци, намази, сирење, филета и леб.

Сите ние имаме уникатни навики за јадење и се чувствуваме сити со различни стапки, па ако мислите дека ви треба дополнителна храна / имате специјална диета, ве молиме понесете ја со вас. Препорачуваме покрај оброците обезбедени од Организаторот да понесете грицки, суво овошје и слично.

На Јабланица нема продавници, ниту супермаркети, затоа направете резерва.

HIGHLANDER ХЕРКУЛЕС

Организаторот обезбедува вкупно 15 оброка за секој учесник, кои ќе се делат на контролните точки. Оброците ќе бидат доставени на контролните точки на следниот начин:

 • СТАРТ – 1 дехидриран оброк, 1 појадок, 1 дополнителeн оброк
 • КТ 1 Св. Илија – 1 топол оброк (вечера), дводневен пакет (2 појадока, 2 дехидрирани оброка, 2 дополнителни оброка)
 • КТ 3 Горна Белица – 1 топол оброк, 1 дехидриран оброк, 1 појадок, 1 дополнителeн оброк
 • КТ 4 Вишни – 1 топол оброк (вечера), полудневен пакет храна (1 појадок, 1 дополнителен оброк)

HIGHLANDER ОРИОН

Организаторот обезбедува 3 оброци кои ќе бидат поделени на стартот. Оброците ќе бидат доставени на следниот начин:

 • СТАРТ – 1 дехидриран оброк, 1 појадок, 1 дополнителeн оброк

 

06

ВОДА

Мора да си понесето вода со себе за самиот СТАРТ (минимум 4л).

Вода за пиење ќе има на секоја контролна точка.

На контролните точки каде што ќе биде поставена цистерна со вода, учесниците се служат сами во согласност со планинарските обичаи.

На некои локации, додека трае твојата авантура, може да наидеш на поток, цистерна или извор на вода.

Планинската вода е добра за пиење, но препорачуваме да ја пропуштите низ филтер или да користите таблета.

07

ПРЕНОЌУВАЊЕ

Секој учесник сам си бира место за преноќување на планираната патека;

Организаторот ќе подготви незадолжителни места за преноќување;

Забрането е палење оган за време на траење на настанот;

Спиењето е дозволено само во опремата која е составен дел од задолжителната опрема на секој учесник – шатор, бивак вреќа за спиење, нишалка (хамок);

Сместување, готвење или позајмување на опрема од планинарски домови или други установи НЕ Е ДОЗВОЛЕНО.

08

ВРЕМЕНСКИ ОГРАНИЧУВАЊА НА НАСТАНОТ

HIGHLANDER не е трка, но има временско ограничување.

Сите учесници кои ги собраа сите поштенски марки и дојдоа да завршат до затворањето на финишот, ќе го добијат својот пин, лепенка и сертификат HIGHLANDER.

09

ОГАН

Палење оган е строго забрането на планината Јабланица.

10

ОТПАД

На некои контролни пунктови ќе бидат вклучени корпи за отпадоци.

Загадување на животната средина, оставање отпадоци на планината, на патеките, на контролните точки и во планинарските домови најстрого се забранува и се казнува со автоматско дисквалификување на учесникот.

Учесниците може да користат тоалети на контролните точки, во планинарските домови, хостели итн.

Во случај на нужда во природа во подрачје каде што нема тоалет, човечкиот измет треба да се закопа или покрие со камења. Учесникот што ќе изврши нужда а нема да го закопа или прекрие својот измет ќе биде автоматски дисквалификуван. Ги замолуваме учесниците да вршат нужда во природа, а не во близина на кампови, станбени објекти или на планинарските патеки. Доколку учесникот го прекрши ова правило, ќе биде автоматски дисквалификуван и нема да добие значка на целта.

11

КУЧИЊА

Кучиња на настанот се дозволени под услов да бидат на поводник во текот на целиот настан.

$0Нема дополнителни давачки за пријавување куче.

Учесникот кој ќе има куче со себе, ќе треба да носи храна и вода  за своето милениче.

12

Во случај на повреда, немање можност за движење и во услови без мрежа на својот мобилен телефон, потребно е информацијата да ја пренесете на другите учесници или на контролорите за да стигнете до најблиската контролна точка, каде што организаторот веднаш ќе реагира и ќе повика помош.

Во случај кога можете да го користите вашиот телефонски уред, потребно е да се јавите на бројот за итна помош +389 46 520842, од каде што ќе ги информираат одговорните служби за брза реакција на терен.

Доколку не се работи за повреда, потребно е учесниците да стигнат до најблиската контролна точка или најблискиот пат и да се вратат до Струга, или во некое од блиските села, Јабланица, Вевчани, Горна Белица или Вишни.

Организаторот нема никаква одговорност кон учесниците кои ќе се откажат од настанот. Тие сами треба да си го организираат својот понатамошен превоз.

ОРГАНИЗАТОРОТ ГО ЗАДРЖУВА ПРАВОТО НА ИЗМЕНИ НА ПРАВИЛАТА.

Hikers exercising

BECOME A PART OF
THE HIGHLANDER COMMUNITY!

Get the latest info about events, discounts, and educational content.

Read about all things encompassed in the Adventure of a Lifetime!

HIGHLANDER ADVENTURE

245 Park Avenue, New York, NY

info@highlanderadventure.com

Terms of ServicePrivacy PolicyFAQContact

HIGHLANDER ADVENTURE

245 Park Avenue, New York

info@highlanderadventure.com